3. UNA MASQUEFA D’OPORTUNITATS

Una vila on puguem formar-nos, treballar i emprendre

Amb la creació, i plena ocupació, del polígon del Clot del Xarel•lo i la remodelació del de la Pedrosa hem captat noves implantacions empresarials a Masquefa. Ara cal continuar generant noves oportunitats, ampliant el sòl industrial, apostant pel turisme i el comerç, ajudant les empreses i emprenedors a ser més competitius, formant les persones que busquen feina o volen millorar el lloc de treball, i fent més plans d’ocupació per donar feina als veïns que no en tenen.

» Ampliarem el polígon del Clot del Xarel•lo per portar més empreses a Masquefa.

Després d’haver creat, i omplert, el polígon del Clot del Xarel•lo amb empreses capdavanteres com Aldi Supermercats i Auto-Grues Sant Jordi, ara l’ampliarem amb una segona fase que posarà fins a 125.000 metres quadrats més de sòl net industrial a disposició de noves activitats econòmiques que vulguin implantar-se a Masquefa i generar, així, llocs de treballs i riquesa en el territori.

Tal i com hem fet en la primera fase, anirem desenvolupant el nou sòl industrial a mesura que s’arribi a acords amb empreses interessades, fent un vestit a mida de les seves necessitats concretes. D’aquesta manera garantirem l’ocupació real del polígon.

Importants empreses del sector de la logística, l’automòbil, la moda, la química-farmacèutica o les comunicacions han mostrat ja el seu interès per implantar-s’hi.

Signarem convenis amb les noves activitats empresarials que s’implantin a Masquefa perquè les persones en atur de la vila tinguin prioritat a l’hora d’accedir als llocs de treball.

» Amb el projecte Tour-Tuga, aprofitarem la singularitat del CRARC per fomentar el turisme familiar i revitalitzar el comerç i la restauració.

El Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya, el CRARC de Masquefa, és un equipament únic a tot l’estat, i un dels pocs que hi ha a Europa. Es dedica a la rehabilitació de fauna autòctona que hi arriba malalta o ferida per reintroduir-la al seu hàbitat natural. I també fa una important funció social de país: acull en captivitat, i de per vida, els animals exòtics que són abandonats o comissats arreu i que no es poden alliberar perquè serien una amenaça per a la fauna autòctona. El CRARC també gaudeix d’un gran reconeixement científic nacional i internacional -gràcies a la seva tasca de recerca, investigació i formació- i, a més, fa una important labor educativa i sensibilitzadora amb els més de 15.000 visitants que rep anualment, entre escolars i famílies.

Ara, volem aprofitar el potencial i la singularitat del CRARC, i la seva avantatjosa situació geogràfica (a prop de Barcelona i d’altres punts d’interès del país), per convertir-lo en un reclam turístic que reverteixi en benefici del municipi i del comerç local. Amb aquesta finalitat, hem fet el projecte Tour-Tuga i ja hem començat a buscar finançament per poder-lo anar executant per fases. El projecte preveu ampliar i millorar el CRARC per aconseguir incrementar el nombre de visitants. I altres actuacions complementàries perquè, una vegada a Masquefa, aquests visitants facin un ‘tour’, una ruta, per la vila, gaudint de la seva oferta comercial i gastronòmica, i descobrint altres indrets d’interès cultural i històric.

Les principals actuacions que recull el projecte Tour-Tuga són:

  • Ampliació del CRARC i millora de les seves instal•lacions i serveis. Entre altres, es preveu fer un nou accés des del bosc del Turó, ampliar les instal•lacions, complementar la visita guiada al centre amb pantalles tàctils, projeccions audiovisuals i nous recursos interactius que permetin allargar la temporada alta a tot l’any (també a l’hivern, quan els animals hivernen), i fer més atractiva l’experiència de la visita amb noves propostes. També es millorarà l’accessibilitat al centre i la senyalització interna.
  • Creació d’un parc al bosc del Turó amb zones d’esbarjo i pícnic.
  • Reconversió del carrer Santa Clara en una gran avinguda que convidi a passejar des del CRARC fins al cor de la vila. El carrer Santa Clara uneix el CRARC amb el carrer Major, el principal eix comercial de Masquefa, travessant abans unes altres dues artèries (l’avinguda de La Línia i l’avinguda Catalunya) on també es concentra el comerç i la restauració, els quals es veuran beneficiats per l’afluència de visitants.

    A més, en aquesta passejada, que estarà senyalitzada, els visitants descobriran La Fàbrica Rogelio Rojo i hi podran veure el centre d’interpretació, que s’anirà ampliant. A la Biblioteca es planteja habilitar-hi una llibreria especialitzada en amfibis i rèptils.
    Ja al carrer Major, els visitants i els masquefins gaudiran d’altres elements d’interès del nostre patrimoni, com l’Església de Sant Pere i la Capella del Roser. També podran visitar el nou espai museístic que es vol fer a Cal Puig, que recordarà com era el dia a dia del nostre passat rural. En aquesta antiga casa de principis del segle passat s’hi rehabilitarà la premsa i el celler, on es farà una bodega per donar a conèixer els productes de la nostra terra.

    Des del carrer Major, una altra opció serà anar a peu fins al Cementiri Vell per gaudir de les seves esplèndides vistes de Montserrat i les vinyes, podent fer, a més, altres camins de l’entorn natural que s’aniran senyalitzant.

  • Creació d’una guia turística i del patrimoni que inclourà també l’oferta gastronòmica i de restauració de Masquefa.

» Consolidarem el CTC com un referent en formació, suport als emprenedors i les empreses.

» Potenciarem l’oferta de cursos, tant en competències bàsiques com en formacions especialitzades, especialment les que tenen major sortida al mercat de treball.

» Seguirem ajudant els emprenedors, les empreses i els comerços a crear i consolidar els seus negocis i a formar-se continuadament per ser més competitius.

» Potenciarem la prospecció d’empreses i comerços per conèixer les seves necessitats i demandes i poder aportar-hi els recursos que els donin resposta.

» Instaurem ajuts econòmics per als emprenedors que creïn noves empreses.

» Continuarem ajudant els joves a formar-se i a fer el pas al món laboral.

» Amb el Servei d’Ocupació, acompanyarem les persones que no tenen feina en la recerca d’un lloc de treball.

» Impulsarem més plans d’ocupació per donar feina a les persones en situació d’atur.

» Crearem una Taula de Dinamització Econòmica, un espai de diàleg i participació de tots els agents del sector per acordar propostes que revitalitzin l’economia local.

» Treballarem conjuntament amb l’Associació de Comerciants i Serveis per impulsar una marca comercial de Masquefa i donar suport a les seves iniciatives.

» Conjuntament amb l’associació dels comerciants, cercarem nous formats i noves propostes per promocionar el comerç de Masquefa i promoure que tingui una oferta atractiva tant per a la vila com per als pobles del contorn.

» Ajudarem el comerç a reactivar-se potenciant les fires actuals, creant-ne de noves i impulsant campanyes de promoció.