5. UNA MASQUEFA CULTURAL QUE CONSERVI LES TRADICIONS I LA SEVA IDENTITAT

Una vila que aposti per la cultura i la història

Masquefa compta amb un teixit cultural d’una gran vitalitat. En els últims anys hem innovat en la Festa Major Petita de Sant Isidre, que celebrem en honor al nostre patró, i en la Festa Major de Santa Magdalena, amb la qual honorem la nostra patrona. Hem potenciat la Festa del Raïm, vinculada al nostre passat lligat a la vinya i el camp. I hem recuperat la Festa de Sant Eloi per rememorar el nostres orígens vinculats a la indústria i especialment a La Fàbrica Rogelio Rojo.

També s’ha consolidat la Biblioteca com a centre de lectura, estudi i cultura. S’ha rehabilitat la Capella del Roser, convertint-la en un marc incomparable per acollir activitats culturals. S’han impulsat els estudis musicals a la nova Aula de Música. S’ha ofert un programa cultural estable amb propostes com els Cafès amb Història, les sortides al teatre i a indrets d’interès cultural. Gaudim de música de qualitat en directe amb el cicle Masquefa sona bé. I s’ha creat un nou equipament, el Centre d’Interpretació de La Fàbrica Rogelio Rojo, que ajuda a explicar part de la nostra història col•lectiva.

» Volem fer realitat el projecte museístic de Cal Puig.

Treballarem per aconseguir el suport econòmic d’altres administracions, com els fons europeus, per poder fer realitat una gran inversió com la rehabilitació de Cal Puig, una antiga casa de principi del segle passat, i la seva conversió en un espai museístic.

El projecte té un doble objectiu. D’una banda recordar el nostres orígens, podent viatjant al passat i observar, dins la casa, com era el dia a dia dels nostres predecessors. I, d’altra banda, dotar-nos d’una eina més per potenciar el nostre atractiu turístic com a vila, la qual s’integrarà en el projecte Tour-Tuga.

» Difondrem i potenciarem el Centre d’Interpretació de La Fàbrica Rogelio Rojo per donar-lo a conèixer. Es farà recerca de nous elements (fotografies, materials, memòria oral..) que els veïns ens puguin aportar. I s’editaran continguts didàctics.

» Promourem les festes populars i les tradicions com a element integrador.

» Potenciarem i ampliarem l’oferta d’activitats culturals a la biblioteca, i el foment de la lectura.

» Seguirem innovant en la gestió cultural. I apostarem per les noves tecnologies, com les apps, per promocionar el patrimoni cultural i històric, els elements d’interès de Masquefa, i la seva oferta comercial i gastronòmica.

» Consolidarem el programa ‘Fem Cultura’: conta-contes, Cafès amb Història, balls populars, sortides al teatre i culturals, xerrades i tallers…

» Farem que el cicle Masquefa sona bé es consolidi com un referent en el territori.

» Apostarem pel teatre, la música, la pintura i la dansa.

» Vetllarem per la conservació del nostre patrimoni històric, i en especial pel Cementiri Vell.

» Revisarem i actualitzarem el Mapa del Patrimoni Cultural.

» Farem costat a les entitats culturals perquè puguin continuar fent realitat projectes i activitats que fomentin la cultura i les tradicions, donant subvencions i oferint suport tècnic i logístic.

» Crearem una comissió de dinamització cultural integrada per representants de totes les entitats culturals i persones vinculades al món de la cultura.

» Impulsarem la recuperació de la nostra memòria històrica, i editarem publicacions per donar-la a conèixer.

» Implicarem i farem partícips els centres escolars en l’activitat cultural de la vila i en la recuperació i difusió de la nostra memòria col•lectiva.

» Consolidarem la Nit en blanc com una festa referent.

» Habilitarem locals per als grups musicals.